TBE

TBE står för tickborne encephalitis som är engelska för fästingburen hjärninflammation.
Det tar oftast mellan fyra och tio dagar från fästingbettet till att du blir sjuk, men det kan ta ända upp till en månad.
Ofta startar sjukdomen med feber, muskelvärk och huvudvärk. Uttalad trötthet ingår också i sjukdomsbilden. Det är alltså ganska likt influensa i början och de här symtomen varar i ungefär en vecka och sedan frisknar man. För lite mer än hälften så händer det inget mer.
Men i ungefär en tredjedel av fallen så insjuknar man igen ca en vecka efter första episoden och då har viruset spridit sig till hjärnan, det är det som är hjärninflammation. Då insjuknar man med hög feber, svår huvudvärk, kräkningar, förvirring, ljuskänslighet och ljudkänslighet. En del får bestående allvarliga resttillstånd som olika grader av förlamning. Inte sällan så krävs intensivvård i detta skede.

I Sverige får ca 300 personer diagnosen TBE varje år. Värst drabbat är Roslagen, men sjukdomen sprider sig och det förekommer ett antal fall i Kalmar län årligen.

Viruset finns i fästingens spottkörtlar och överförs snabbt av ett bett. Därför kan du smittas av TBE även om du tar bort fästingen direkt.

Det finns ingen behandling mot TBE.

Men det finns vaccin.

Barn från ett års ålder kan få vaccin.

Vaccinet ges med tre doser under första året om man är under 50.
För dig som är över 50 ges fyra doser första året. För dig som har börjat med doser men sen glömt att ta så finns det klara riktlinjer hur det ska hanteras. Antingen mailar du till oss eller också bokar du helt enkelt en påfyllnadsdos så kan vi se hur du ska fortsätta när du kommer.

.

Vaccinera Kalmar påminner dig med SMS när det är dags för nästa dos. Pris: 365 kr per dos för barn och 395 kr för vuxna.

Skog.jpg